Consells de cura de la salut femenina per a dones joves

Des de molt joves, les dones han d’aprendre a tenir cura de la seva salut. Adoptar mesures de prevenció senzilles et permetrà mantenir uns bons nivells de salut, evitar algunes malalties i descobrir problemes de salut en fases inicials.

Visita el teu ginecòleg un cop l’any per a una revisió ginecològica general.

Prevenció de malalties de transmissió sexual

Les malalties de transmissió sexual (MTS) són infeccions que es contagien d’una persona a una altra usualment durant el sexe vaginal, anal o oral. Són molt comunes i en la majoria dels casos, asimptomàtiques. Les MTS tenen efectes directes en la salut sexual i reproductiva ja que poden ser causa d’infertilitat, càncer i complicacions de l’embaràs.

La millor manera de protegir-te contra les MTS és l’ús de preservatiu durant les relacions sexuals.

Evitar embarassos no desitjats

Utilitza un mètode anticonceptiu. Tria el que millor s’adapti a les teves necessitats: preservatiu, hormones anticonceptives (en forma de pastilles,  pegats, anells o implants) i dispositiu intrauterí (DIU).

Prevenció del càncer de mama

El càncer de mama és freqüent, però si es diagnostica precoçment respon millor al tractament. Actualment la majoria dels càncers de mama es curen. En alguns casos és hereditari, per la qual cosa és important que informis al teu metge si la teva mare i/o germanes han tingut càncer de mama.

Realitzar-te l’autoexamen de mames també és una excel·lent forma de prevenció.

Prevenció del càncer de coll uterí

Des que s’inicien les relacions sexuals, o si no hi ha contactes sexuals a partir dels 20 anys, les dones s’han de fer una citologia vaginal (prova de Papanicolaou). Durant aquesta prova, el metge recol·lectarà cèl·lules de la vagina i el coll uterí, per analitzar-les a la recerca de característiques que permetin detectar càncer o fins i tot cèl·lules precanceroses.

Les dones que han tingut relacions sexuals des de molt joves o amb moltes parelles diferents tenen més risc de càncer de coll uterí, per la qual cosa cal fer controls més freqüents.

És recomanable l’administració de la vacuna del virus del papil·loma humà (VPH) a les nenes de 12 anys. S’administra sobretot per prevenir el càncer de coll d’úter, però també de vulva, anus, vagina i orofaringe causat pel VPH. Actualment se sap que protegeix contra les lesions premalignes (berrugues genitals, etc.) de coll uterí a les nenes adolescents i les dones joves de 15 a 26 anys.

 

Fonts: OMS. Infecciones de transmisión sexual. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis); Guía Práctica de salud SemFyC. https://www.semfyc.es/wp-content/uploads/2021/12/19_1.pdf